Designtuin bij nieuwbouw woning

Plaats: Doorwerth

Oppervlakte: >500 m2

Opdrachtgever: Particulier

Afkomstig uit twee verschillende culturen; zij Française, hij Zeeuw. Samen neergestreken in het lommerrijke Doorwerth. Een mooi verhaal met een pittige uitdaging om dit te verbinden in één ontwerp. De moderne villa staat statig boven het kavel. De omloop is ommuurd, evenals het hoofdterras onder de overkapping. Het biedt een prachtig perspectief over de tuin en het achterliggende bos. Er is een grote pergola (van Frans Eiken) gebouwd die de zijtuin met de achtertuin verbindt en de hoogteverschillen overbrugt. Dit lijnenspel volgend loop je gemoedelijk naar het lounge terras achter in de tuin. Deze plek lijkt te zweven tussen de planten en de waterloop. Er zijn groepjes vaste planten in dolomiet (halfverharding) geplaatst die hier toevallig lijken te zijn gegroeid. Dit contrast kenmerkt het concept van de tuin; strakke, heldere lijnen worden teruggebracht naar de menselijke maat door het gericht toepassen van plantengroepen. Dikke hagen en groene geknipte blokken zijn wezenlijk onderdeel van het ontwerp en zorgen in de winter voor een duidelijk lijnenspel. Door te spelen met hoogtes is er een prachtig beeld ontstaan met veel kijkrichtingen. De kinderen spelen hier veel mee.

Uitgangspunten/klantwensen

Inpassing in de bosrijke omgeving
Frans tintje
Veel bloeiende planten
Strakke vormgeving, eenvoudig
speelmogelijkheden zonder speeltoestel

Toegepaste materialen

Eiken pergola, met penen gat verbindingen, Schellevis Oud Hollandse tegels in diverse maten, Oud Hollandse trapblokken, donker metselwerk, watergoot met overloop, dolomiet (Grave D’or)
Blauwe regen (Wisteria sinensis), prairiebeplanting, vaste planten, Taxushagen en Taxus blokken, inheemse bomen