Lange smalle stadstuin

Plaats: Nijmegen

Oppervlakte: <500 m2

Opdrachtgever: Particulier

In het centrum van Nijmegen liggen de tuinen in een grote binnenplaats achter de hoge gevels van de herenhuizen. Dit kavel overschrijdt maar liefst 6 buurtuinen en is zeer lang en smal. Om de tuin open te maken is de bestaande stenen berging afgebroken behoudens de achtermuur. Deze vormt de achterwand van het nieuwe eet terras. Er is een vaste bank tegen gemaakt om ruimte te besparen. Het hoge, stenen deel van de tuin gaat met een brede, imposante trap over naar het lage deel van de tuin. De lengte van de tuin is haar belangrijkste kenmerk. Dit hebben we omarmd en versterkt in het ontwerp door een lange lage muur te plaatsen die slechts 1 maal onderbroken wordt door een (bestaande) boom. De muur is een zitmuur, een harde begeleidingslijn, een speeltoestel, een voetbalmuur, een grens, een verbindend element. Achterin de tuin is een zonneterras gemaakt van hout. Door twee planteilanden is het een heel intieme plek geworden. Eerder kwamen ze nooit achterin de tuin, nu is het een favoriete plek.
De voortuin schikt zich naar het straatbeeld. Met oude waaltjes en veldkeitjes is er plek voor de fietsen en op het muurtje kan je zitten om de kinderen in de gaten te houden als die op straat spelen.

Uitvoering door Tonny van Elferen (Sier)bestrating en Tuinaanleg BV uit Arnhem

Uitgangspunten/klantwensen

Schep ruimte om te zitten
Doe iets met de lengte
Gehele tuin kunnen beleven/gebruiken
In de voortuin fietsen stallen

Toegepaste materialen

Schellevis Oud Hollandse tegels, Oud Hollandse stapelblokken en trapelementen, oude waaltjes, veldkeitjes
Rhododendrons, Buxusballen, Hortensia’s, gras