Ruime stadstuin met veel groen

Plaats: Arnhem Klarenbeek

Oppervlakte: >500 m2

Opdrachtgever: Particulier

In een karakteristieke voor-oorlogse wijk in Arnhem Noord ligt deze jaren 30 hoekwoning. Een ruim kavel met veel volwassen bomen rondom. Het jonge gezin wilde een tuin waarbij de stijl van de woning gereflecteerd werd in combinatie met veel comfort en speelruimte.
De voortuin is ruim van opzet waarbij een extra parkeerplaats is gecreëerd. De combinatie van grote groenmassieven en halfverharding zijn goed in verhouding en zorgen dat de voortuin en oprit één geheel vormen. Er is gekozen voor een houten toegangspoort en deze is naast het huis geplaatst om het vriendelijke karakter van het huis en de straat te behouden. De combinatie van grind, afgezet met een plint van kinderkoppen en oude baksteen geeft een stads karakter dat past bij de architectuur van de woning. Gemetselde lage muurtjes definiëren de ruimte en verdelen het hoogteverschil.
In de achtertuin zijn enkele waardevolle bomen behouden gebleven. Er is een trede ingebracht die een verbindend element vormt en de diverse gebieden met elkaar verbindt. Het groen is dicht naar het huis getrokken. Hierdoor is er een natuurlijke scheiding tussen zitten en spelen zonder elkaar uit het oog te verliezen. Achterin de tuin komt op termijn nog een overkapping te staan die ook als ‘hangplek’ kan dienen voor de kinderen.

Uitgangssituatie/klantwensen

Tuin die bij het huis  en in de straat past
Veel speelruimte
Extra parkeerruimte
Open karakter
Hoogteverschil oplossen

Toegepaste materialen

Grind in Nidaplast platen zodat er geen sporen in worden gereden. Granieten kinderkoppen als begrenzing tussen grind en planten. Oude gebakken waaltjes voor de terrassen. Schellevis Oud Hollandse tegels en trapblokken. Graszoden. Automatische poort met looppoort, houtsoort Padoek. Gemetselde muurtjes van aanwezige stenen. Groene vormen van Hulst en Rhododendron. Beukenhaag en Portugese laurier