Tuin met veel hoogteverschil

Plaats: Arnhem

Oppervlakte: >500 m2

Opdrachtgever: Particulier

Een verval van ruim anderhalve meter, een wirwar van paadjes en stapelmuurtjes en een smalle doorgang naast het huis… Kortom, een mooie uitdaging om hier orde te scheppen!
Naast de uitbouw is niet voldoende ruimte om een ruim terras te maken. Er is gekozen om het hoofdterras op een tussen niveau te leggen achter de woonkamer. Cruciaal is dan de routing hier naar toe. Dit moet vloeiend zijn maar ook speels. Er zijn verschoven treden getekend die enerzijds ruimte bieden aan planten en anderzijds de routing naar het terras en de tuin logisch invullen. Een deel van de treden zijn ook zitplekken. Er zijn een aantal muren gemetseld om harde, herkenbare lijnen te laten zien. Deze muren verbinden de diverse gebieden met elkaar en vangen heet hoogteverschil voor een deel op. Verder de tuin in is dit losgelaten en heeft de tuin een natuurlijker en ongedwongen karakter. De treden volgen het natuurlijk verval hier. Achterin de tuin is een heus korfbalveld gemaakt. Grote planteilanden delen de tuin in verschillende secties waardoor je altijd ‘in het groen’ zit.

Uitgangssituatie/klantwensen

Orde scheppen
Ruim kunnen zitten
Een groen karakter behouden
Combinatie modern/natuurlijk

Toegepaste materialen

Bankirai vlonder en schutting. Tuinverlichting subtiel. Schellevis Oud Hollandse trapblokken en grote tegels. Hergebruik van betonklinkertjes. Gemetselde muren als woning. Bollen van kleinbladige Hulst als vervanger van Buxus. Siergrassen in combinatie met vaste planten. Laurierhaag.