Bestrating

Welke bestrating past het beste bij mijn tuin?

Stenen eruit, planten erin! Niet overal natuurlijk, bedenk goed hoeveel ruimte er nodig is om te zitten of lopen. Een eettafel met 6-8 stoelen moet minimaal 3x4m groot zijn om comfortabel te kunnen eten. Daarnaast moet er ruimte zijn om om de eethoek heen te lopen of om de deuren goed te kunnen openen. Een pad naar de voordeur mag lekker breed zijn. Dat nodigt uit en geeft grandeur. Loopt u met de fiets aan de hand, dan is 120cm breedte minimaal. De vlakken bestrating zullen uiteindelijk de afmeting krijgen die past in de verhoudingen van het ontwerp. Grote tegels dienen uit te lijnen met het gebouw en geven een strenge verdeling aan. Oude waaltjes maken het beeld veel zachter, romantischer zo u wilt. Maar een combinatie kan juist ook heel spannend zijn! Er zijn vele soorten en kwaliteiten op de markt. Keramische tegels, baksteen, betontegels. Wij werken uitsluitend met goede materialen die hun sier jaren lang houden. Trendkleuren zijn leuk, maar vindt u dat over vijf jaar nog? Laat de verharding vooral dienen om het lijnenspel zichtbaar te maken en houdt de kleuren basic. De planten geven wel kleur!

Aanlegtips

De onderbouw of fundering die nodig is varieert per materiaal en hangt af van het beoogd gebruik. Voor een looppad en terras van klinkers of betontegels is een zandbed van ca15cm voldoende stabiel. Desgewenst kan hier cement doorheen gemengd worden. Een oprit wordt veel zwaarder belast en zal dus ook een sterkere fundering moeten krijgen. Een laag gebroken puin van ten minste 25cm dikte is ideaal, met daarop een laag zand van 5-10cm. Kiest u echter voor keramische tegels, dan is een ondergrond van drainagemortel noodzakelijk. Ook hieronder dient een laag gebroken puin te komen voor een snelle afwatering. Ook zullen deze tegels met een waterdoorlatend voegmiddel moeten worden gevoegd. Dit is een stuk duurder dan gewoon een laag zand maar het zakt nooit meer weg en er groeit geen onkruid meer tussen de tegels.
We kunnen u over al deze facetten goed adviseren.

Samen met de architect

“Als architectenbureau ontwerpen we van binnen naar buiten, van de interieur- en exterieurontwerpen tot de complete bouwkundige uitwerking daarvan. Ook de zichtlijnen van binnen naar buiten in een tuinplan vormen onderdeel van ons vak. Voor de invulling en uitvoering van dat tuinplan werken we graag samen met HelderGroen Tuinontwerp en Advies. Die zijn in staat onze bedoeling te doorgronden en te vertalen naar een krachtig ontwerp. Ze hebben vaak letterlijk aan een half woord genoeg. Ze zijn creatief en hebben het vermogen om een eigen mening te ontwikkelen. Dat werkt alleen maar versterkend.”

 

-