Tuinverlichting

Wanneer is een tuin goed verlicht?

Het juist toepassen van tuinverlichting maakt dat u langer van uw tuin kunt genieten. Niet alleen als u buiten zit maar juist ook van uit binnen. Met name in de donkere wintermaanden zorgen de lampen ervoor dat u de tuin blijft beleven. Sterker nog; met goed gekozen lichtpunten roepen we een heel andere sfeer op.

Waarmee moet ik rekening houden?

We zijn er voor om tuinverlichting met mate toe te passen en goed te inventariseren wat het effect moet zijn. Tredes moeten zichtbaar zijn. Uw oprit moet geen landingsbaan worden maar het is wel prettig om niet in een donker gat te rijden. Een karakterisiteke meerstammige boom krijgt een heel mooi schijnsel wanneer van onderen aangelicht. Maar dat hoeft niet bij alle bomen; de vogels moeten ook rust hebben. Het is fijn om het einde van de tuin te kunnen zien in de avond maar het tuinpad erheen is wellicht niet nodig.

Zo zijn er diverse soorten licht om toe te passen waarbij het schijnsel belangrijker is dan het armatuur. Die verstoppen we liever tussen de planten. Scheelt nog een boel geld ook. Andere lichtpunten verdienen meer aandacht en een mooi armatuur. Leg hier dan ook de focus op. Een muurlamp mag een sieraad zijn zowel overdag als ‘s avonds.

Zacht licht geeft het mooiste beeld. Gelukkig staat de techniek niet stil en is er ook in LED verlichting warm licht beschikbaar. Of in kleur. Lampen met melkglas geven een fijn diffuus licht dat nooit zal verblinden. Al deze aspecten komen aan bod in een verlichtingsplan.

Samen met de architect

“Als architectenbureau ontwerpen we van binnen naar buiten, van de interieur- en exterieurontwerpen tot de complete bouwkundige uitwerking daarvan. Ook de zichtlijnen van binnen naar buiten in een tuinplan vormen onderdeel van ons vak. Voor de invulling en uitvoering van dat tuinplan werken we graag samen met HelderGroen Tuinontwerp en Advies. Die zijn in staat onze bedoeling te doorgronden en te vertalen naar een krachtig ontwerp. Ze hebben vaak letterlijk aan een half woord genoeg. Ze zijn creatief en hebben het vermogen om een eigen mening te ontwikkelen. Dat werkt alleen maar versterkend.”

 

-