Vlonderterras

Kiest u voor het gevoel van hout of het gemak van kunststof?

 

Als u kiest voor een vlonder als pad of terras is de ligging ervan een belangrijke graadmeter bij de materiaalkeuze. Een terras dat in de schaduw ligt is langer nat en zal eerder groen en glad worden. Wellicht dat kunststof of composiet hier een goed alternatief biedt voor hout. De tijd dat dit er van afstand als een glimmende plastic plaat uitziet is gelukkig voorbij. Er zijn heel natuurlijk ogende materialen en afwerkingen op de markt waarbij het materiaal nauwelijks van hout te onderscheiden is.
Het mooiste resultaat wordt volgens ons toch verkregen met een echte houtsoort. Er is veel te kiezen, in diverse kwaliteiten (duurzaamheidsklassen) en uitstraling. Ook zijn er diverse profielen op de markt waarbij de planken zelfs helemaal onzichtbaar kunnen worden gemonteerd op de draagbalken.
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij het gebruik van hout. De traditionele hardhout soorten zorgen voor veel ontbossing. Helaas is het keurmerk FSC ook niet altijd sluitend. Een houtsoort als Bamboe is zeer duurzaam. Dit hout groeit zo snel dat dit in evenwicht is. Tevens een prachtige nervenstructuur en nauwelijks algaanslag door het proces van thermisch verduurzamen.

 

Onderhoud

 

Gebruik voor het buitenparket uitsluitend hardhout uit duurzaamheidklasse 1. Dit zijn de van nature meest resistente en stabiele hardhoutsoorten. Hout is een natuurlijk materiaal en zal door de seizoenen krimpen en uitzetten. In de vochtige winterperiode zal het hout vocht opnemen en in de zomerperiode zal het hout zijn vocht weer afgeven.
Dit krimpen en uitzetten kan gepaard gaan met het ontstaan van oppervlakkige scheurtjes en kopscheurtjes, zelfs lichte ‘schotel’-vorming is na een winterperiode mogelijk. Deze verschijnselen doen niets af aan de kwaliteit of duurzaamheid van het buitenparket en zijn inherent aan een houten terras. De clipverbinding geeft het hout de ruimte om te werken waardoor de natuurlijke werking van het hout wordt opgevangen.

Samen met de architect

“Als architectenbureau ontwerpen we van binnen naar buiten, van de interieur- en exterieurontwerpen tot de complete bouwkundige uitwerking daarvan. Ook de zichtlijnen van binnen naar buiten in een tuinplan vormen onderdeel van ons vak. Voor de invulling en uitvoering van dat tuinplan werken we graag samen met HelderGroen Tuinontwerp en Advies. Die zijn in staat onze bedoeling te doorgronden en te vertalen naar een krachtig ontwerp. Ze hebben vaak letterlijk aan een half woord genoeg. Ze zijn creatief en hebben het vermogen om een eigen mening te ontwikkelen. Dat werkt alleen maar versterkend.”

 

-